Fitness Alanında Mental Sağlığı Korumak
Fitness, sağlığımızla ve hayatımızı mümkün olan en iyi şekilde yaşamakla ilgilidir. Peki nede motive olmak yerine, her geçen gün kendimizi daha stresli hissediyoruz?
Eğer sizi devamlı destekleyecek ve motive edecek bir kişisel antrenöre sahip değilseniz fitness hedeflerinize ulaşmak ve bu süreçte mental sağlığınızı korumak gerçekten zor olabilir.
Modern fitness dergilerinin birçoğu; yeni trendleri denememiz ve kendimizle ilgili sevmediğimiz şeyleri değiştirmemiz için bizi cesaretlendiriyor. Birçok makaleye göre yediğimiz ve yaptığımız her şeyi takip etmeliyiz.
Belirli yiyecekleri veya bunların tamamını "kötü" ve "zararlı" gibi kelimeler kullanıyoruz. Bu sayede kendimizi daha iyi beslenmeye teşvik etmeye çalışıyoruz. Aslında, bu tip sözcükler mental sağlığımıza zarar veriyor.
Herhangi bir besine negatif bir sözcük vererek, kendimize onu tüketmenin yanlış olduğu izlenimini vermeye çalışıyoruz. Bu duruma manipülasyon demek yanlış olmaz, çünkü ortada kötü hissedecek bir şey olmamasına rağmen, bu besinleri tükettiğimizde kendimizi kötü hissediyoruz. Hayatınızda en azından bir kere tatlı yediğiniz için kendinizi kötü hissettiyseniz, bu durumu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Zaman zaman "sağlık" adı altında arkadaşlarımızla veya ailemizle vakit geçirmekten kaçıyoruz. Bu şekilde aslında çok daha fazla keyif alabileceğimiz bir aktiviteyi reddederek kendimize zarar veriyoruz.
İstediğiniz bedene, kiloya, kas gücüne veya diğer fitness hedeflerinize ulaşmaya çalışırken mental sağlığınızı korumanız oldukça önemli. İzlediğiniz yolda birkaç hataya düşüyor olabilirsiniz.
1. Hata: Takıntılı Biçimde Kalori Hesabı Yapmak
Araştırmalara göre; aşırı derecede kalori hesabı uygulaması kullanmak ve düzensiz beslenmek birbirine direkt olarak bağlı. Kalori hesaplama durumu takıntı haline geldiğinde yiyecekleri pozitif olarak algılamak ciddi oranda zorlaşır. Yemek, artık sadece bir yemek değildir. Artık yemekler sayılar ve besinsel analizlerden ibarettir.
Eğer bilgiyi yıkıcı bir şey olarak kullanıyorsanız, o alanda fazla bilgi sahibi olmak pozitif bir şey olmaktan çıkabilir.
Çözüm: Sezgilerinize Bırakın
Eğer en son ne zaman karbonhidrat veya şeker hesabı yapmadan elma yediğinizi hatırlamıyorsanız, o kalori hesabı uygulamasını bırakmanızın zamanı geldi demektir.
Nasıl besleneceğimizi bilerek doğduk ve dış etkenlerden dolayı zaman içinde bu yeteneğimizi kaybettik. Bu durumu tersine çevirmeliyiz. Bir dahaki sefere yemek yerken, önünüzdeki yemeği neyin besleyici yaptığını düşünün. Bütün besin türlerinden (protein, yağ, karbonhidratlar gibi) bir parça seçin ve buna meyve-sebze eklemeyi unutmayın. Yavaş yiyin, bilinçli yiyin ve gerçekten yemekten hoşlandığınız şeyleri seçin.
Yemek yemenin duygusal ve sosyal etkileri hayatımızda büyük bir yer kaplıyor. Yediğiniz yemek size keyif, enerji ve mutluluk vermeli. Bu konuda fazla düşünmemeye çalışın.
2. Hata: Kilo Vermek İçin Egzersiz Yapmak
Egzersiz yapmak, stresin ve depresyonun önüne geçmenize yardımcı olabilir ama her şeyin fazlası zarar. Aşırıya kaçıldığı zaman, egzersiz fiziksel ve mental sağlığınıza zarar verebilir.
"Haketmediğiniz" veya beslenme planınızda olmayan bir kek parçası yediğiniz için ne kadar koşmalısınız? Eğer aldığınız bu fazla kaloriyi hemen atmanın bir yolunu bulamazsanız kendinizi kötü hissedeceksiniz. Egzersiz sizin için, hayatınızı kontrol altına almak için kullandığınız bir yoldan fazlası değil.
Çözüm: Daha Güçlü Olmak, Daha İyi Hareket Etmek ve Daha İyi Hissetmek İçin Egzersiz Yapın
Güçlenmeye ve daha dayanıklı olmaya odaklanın. Egzersiz yapmanın sağlığınıza olan faydalarını düşünün. Egzersiz asla bir ceza veya utanç duygunuzu alacak bir araç olmamalı.
Sevdiğiniz şeyi bulun. Kontrollü spor yapın. Eğer bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız sizi yönlendirebilecek birinden yardım alın. Kişisel antrenörler sizin için doğru planı yapabilir ve istediğiniz güce veya dayanıklılığa ulaşmanız için size yardımcı olabilir.
3. Hata: Sosyal Medyada Çok Fazla Model/Manken Hesabı Takip Etmek
Herkes zaman zaman güzel modellere veya mankenlere bakmayı sever ama bu görsellere bakma durumunu abartmak, kendiniz için gerçekçi olmayan hedefler belirlemenize sebep olabilir.
Görsellerle oynanmış olma ihtimali de olsa, hepimiz kendimizi fotoğraflardaki insanlarla kıyaslamaya çalışırız. Bu sağlıksız davranış, yanlış kararlar almamıza, çevremizdekileri olumsuz etkilememize, dolayısıyla da mutsuz olmamıza sebep olabilir.
Çözüm: Bilinçli Olun
İnstagram'da "takip et" butonuna basmadan önce kendinize birkaç soru sorun:
- Bu insan hayatıma değerli bir şey katacak mı?
- Bu insan kendimi iyi hissetmemi sağlayacak mı?
- Bu insan takipçilerine güzel bir mesaj veriyor mu?
- Bu insan takipçilerini sağlıklı bir yaşam tarzına özendiriyor mu?
- Bu insan gerçekçi olmayan standartlara mı sahip?
Eğer yalnızca mükemmel vücutlarını, mükemmel yüzlerini ve mükemmel yaşamlarını paylaşan insanları takip ediyorsanız, bundan vazgeçin.
Eğer takip ettiğiniz insanlar kendinize olan güveninizi sarsıyor, kıskanç veya kötü hissetmenize sebep oluyorlarsa onları takip etmeyi bırakın. Sizi motive eden insanları takip etmek yanlış bir şey değil, yalnızca doğru şekilde motive ettiklerinden emin olun.
4. Hata: Kendiniz Hakkında Negatif Olmak
Kendimizle ilgili negatif bir şey söylediğimiz her an, bu şey biraz daha gerçek oluyor.
"Sözcükler çok güçlüdür. Onları kendimizi iyi hissettirmek için de kullanabiliriz, mutsuz etmek için de."
Çözüm: Kendinize Sevgiyle Yaklaşın
Kendinize kötü davranmayı bırakmalısınız. Kendinize bir şey söylemeden önce kullanacağınız kelimeleri düşünün. Eğer söyleyeceğiniz şey negatif ise, kendinizi ifade edecek farklı sözcükler bulun.
5. Hata: Fiziksel Sağlığınızın Mental Sağlığınızdan Önemli Olduğunu Düşünmek
"Kendimize bakmayı" düşündüğümüz zaman ilk aklımıza gelen şey genellikle fiziksel görünüşümüzdür. Mental sağlığımız genellikle ikinci plandadır. Aslında mental sağlığımız ile fiziksel sağlığımız birbiriyle bağlantılıdır.
Mental sağlığınız, en az fiziksel sağlığınız kadar önemlidir ve biri olmadan diğerine sahip olmak oldukça zordur.
Çözüm: Mental Sağlığınıza Özen Gösterin
Sağlıklı yaşamın en önemli parçası mental sağlıktır. Mental sağlığınıza iyi bakmazsanız, geri kalan her şey zamanla kötüye gidecektir.
Her gün rahatlamak için kendinize vakit ayırın. Kendinizi bunalmış hissediyorsanız, bir adım geri gidin ve derin bir nefes alın. Kendinizi neden iyi hissetmediğinizi anlamalı ve iyi hissetmek için neler yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Bir problem olduğunu fark edin ve dengeyi sağlamak için ne yapmanız gerekiyorsa onu yapın. Ancak bu şekilde kendimize zarar veren düşünceler döngüsünü durdurmayı başarabiliriz.