Sauna
Terleme uzun zamandır bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Araştırmalara göre Mayalar 3000 yıl önce "terleme odaları" kullanıyorlardı. Dünya genelinde popülerliğini sürdüren saunalar kardiyovasküler sağlığınız için oldukça önemli.
Saunalar genellikle 70ᵒ ile 100ᵒC arasında değişen sıcaklıkta odalardır. Geleneksel Finlandiya saunalarında -yaklaşık %10-20 aralığında nem oranıyla- kuru sıcaklık kullanılsa da, Türkiye'deki saunalarda nem oranı genellikle daha yüksektir.
Saunalar vücut ısısını en fazla 40ᵒC'ye kadar çıkartabilir. Vücut ısısının yükselmesiyle çok miktarda ter dışarı atılır. Vücudun soğumak için çabalaması sebebiyle de kalp atış hızı artar. Saunada geçirilen çok kısa bir süre bile, vücuttan bol miktarda ter atılmasını sağlar.
Sauna, sıcaklığının veya nem oranının önemi olmaksızın, vücutta her zaman aynı etkiyi yaratır. İnsanlar saunaya oturduğunda; kalp atış hızı artar ve kan damarları açılır. Bu sayede kan sirkülasyonu -saunada geçen süreye bağlı olarak- orta veya düşük seviyede egzersiz yapılmış gibi artar. Sauna içerisinde kalp atış hızı dakikada 100-150 atışa kadar çıkabilir. Tabii bu durum yanında bazı olumlu etkiler de getiriyor.
Saunanın Olumlu Etkileri
- Sirkülasyonun artması eklem hareketlerini geliştirebilir ve kireçlenme /kas ağrılarını hafifletebilir.
- Saunadaki ısı, kan sirkülasyonunu arttırdığı gibi, zihinsel bir rahatlama da getirebilir. Bu sayede stres seviyesi azalır.
- Düzenli olarak saunaya giden insanlarda kardiyovasküler rahatsızlıklar çok daha nadir görülür. Ayrıca bu insanların kan basınçları daha düşük ve kalp fonksiyonları daha gelişmiş olur.
- Nem oranı düşük saunalar kullanım sırasında vücudu da kurutur. Sedef hastalığı olan insanlar sauna kullanarak bazı semptomların hafiflemesini sağlayabilirler.
- Astım hastalığı olan insanlar saunalarda bazı semptomlarının hafiflediğini gözlemleyebilirler. Saunalar solunum yollarını açar, boğazın temizlenmesini sağlar ve stresi azaltır.
- Saunadaki ısı sinir uçlarının yatışmasını ve kasların ısınıp, rahatlamasını sağlar. Bu durum migren hastaları ve baş ağrıları çeken insanlar için oldukça rahatlatıcı olabilir.
- Saunadaki ısının etkisiyle vücut endorfin salgılar. Bu kimyasal, stresin vücuttaki etkisini hafifletir ve vücudu rahatlatır. Vücudun rahatlaması; uykunun çok daha kaliteli ve kesintisiz olmasını sağlar.
- Bir sauna seansında rahatlıkla 500 gram kadar ter atılır; bu da yaklaşık 300 kaloriye denk gelir. Yani düzenli sauna kullanımı zayıflamaya yardımcı olur.